Logosmall

Jopen Malle Babbe - Jopen Brouwerij - 33 CL

€ 2,15 Incl. btw
Nog niet gewaardeerd Schrijf je eigen review

Jopen Malle Babbe - Jopen Brouwerij - 33 CL Lees meer..

Op voorraad

Informatie

33 cl 5%

Jopen Malle Babbe is een dunkel weizen en heeft daardoor net als een gewone weizen een fruitig (bananen) karakter met een licht kruidige toets van kruidnagel en laurier. Het andere zit hem in het feit dat er wat donkere tarwemouten zijn gebruikt die meer kleur geven, maar ook een wat vollere licht karamel achtige smaak. De whirlpool hopgift van Spahir hop geeft het bier een extra fruitige smaak. Saphir is een Duitse hop met wat Amerikaans citruskarakter. Er zijn licht overeenkomsten met het Fokkerbier van 2011, maar dit is toch echt een heel andere dunkel weizen.

Malle Babbe ken je uit de hit van Rob de Nijs. Of van het schilderij van Frans Hals. Of van allebei natuurlijk. Maar, wie was die vrouw? Floris Mulder van Museum Het Dolhuys in Haarlem ontdekte dat ze Barbara Claes heette.

Malle Babbe was verstandelijk gehandicapt en leed aan cretinisme; een erfelijke aandoening van de schildklier. Daardoor gaat het mis met de groei en ook de verstandelijke vermogen blijven achter. Dat werd in de zeventiende eeuw gezien als ‘gek’; vandaar: malle. Babbe is dan weer een verbastering van Malle Barber; gekke Barbara.

Frans Hals heeft haar geportretteerd en dit schilderij hangt tegenwoordig in de Berliner Gemäldegalerie. Rob de Nijs scoorde een hit met Malle Babbe. Het lied werd geschreven door Lennaert Nijgh. De tekst: “Lekker stuk, malle meid, lekker dier van plezier” zet Babbe neer als een prostituee. Mulder heeft daar geen bewijs voor: “Wel kan het zo zijn dat ze misschien af en toe raar gedrag vertoonde en daarbij bijvoorbeeld haar rokken optilde. Dat werd destijds als zeer onzedelijk beschouwd.”

Reviews

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen

Tags

 Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.