Logosmall

Emelisse Brouwerij

Eigenwijs lekker bier
De twee ‘koperen’ ketels – met stoom verwarmd – staan bij Brouwerij Emelisse overduidelijk in het zicht. En meerdere keren per week hangt in het gebouw, ook in het restaurant, de kenmerkende geur van het brouwproces.

Deze brouwketels kunnen elk zo’n 1000 liter per keer produceren. Brouwers spreken echter niet in liters, maaar in hectoliters ( 100 liter). De brouwerij beschikt verder over meerdere lagertanks die gezamenlijk goed zijn voor circa 180 hectoliter.

De jaarproductie ligt op 2000 hectoliter en groeit gestaag. De helft van deze productie exporteren we naar landen als de VS, Brazilië, Zweden, Finland, Noorwegen, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje.

In Nederland is het Emelissebier verkrijgbaar bij de betere slijterijen. Ook cafés en restaurants die extra aandacht hebben voor speciaalbier, schenken Emelissebier. De alcoholpercentages liggen tussen 2 en 11 procent.

Emelisse is een Zeeuwse brouwerij. Kamperland ligt immers in het hart van Zeeland. Neem daarbij de beste mout en de geurigste hop en een Zeeuws bier is geboren.

De kwaliteit van het Zeeuwse drinkwater is gelukkig buitengewoon hoog. Zelfs goed genoeg om het te gebruiken als brouwwater.

1e Brouwer van Emelisse is Kees Bubberman. Samen met brouwer John de Vries is hij verantwoordelijk voor kwaliteit van de bieren bij Brouwerij Emelisse. Een hoppig karrakter is de stempel die zij aan onze bieren meegeven.

Vernieuwend brouwen met oog voor het goede

Afhankelijk van de vraag van de markt en van het seizoen besluit brouwermeester Kees Bubberman wat er gebrouwen wordt. Van de eigen speciaalbieren staat het merendeel altijd op de bierkaart. En die voorraad moet op peil gehouden worden.

Brouwerij Emelisse staat bekend om zijn vernieuwing en internationale oriëntatie. Met enige regelmaat valt de brouwerij in de prijzen. In 2011 mocht Bubberman de Zilveren Knuppel in ontvangst nemen. In 2012 waren we op uitnodiging bij het wereldberoemde Salone del Gusto in Turijn, om er workshops te geven op het gebied van foodpairing. In 2013 werd het lentebock uitgeroepen tot Lekkerste Lentebock van Nederland.

Vernieuwend
Emelisse probeert regelmatig nieuwe recepten uit. Zo werkte de brouwmeester in september 2011 samen met de Amerikaanse brouwer Brian Stillwater aan een uniek bier. In 2012 werd een Earl grey I.P.A gebrouwen met Marble brewery uit Manchester.

Ook werd dit jaar speciaal voor de Mitra slijterijen met brouwerij Jopen, en de Prael een serie vruchtenbock gepresenteerd. Emelisse brouwde daarvoor een rozijnenbock.

Dergelijke experimenten kunnen leiden tot een nieuw bier dat in het vaste assortiment wordt opgenomen.

Lees meer

Sorteer op: