Logosmall

Pimpelmeesch Brouwerij

Als echte bierliefhebber wilde Ad Kusters meer weten over zijn geliefde drank. Hij besloot dan ook zo’n vijfentwintig jaar geleden een bierbrouw- cursus te volgen. Samen met zijn vrienden Johan  Cornelissen en Jeen Brouwer, heeft hij jarenlang in huiselijke kring een klein assortiment speciaal bieren gebrouwen.  Deze eerste serie bieren, de Stoute dames, sloeg aan. De vraag  naar de dames en later ook de  Chaamse Hoenderbieren, Zilverpel en Goudpel, werd zo groot dat ze gedrieën een stichting oprichtten. Zo konden zij legaal hun assortiment bieren in grote hoeveelheden brouwen en in de markt zetten. Het brouwen en bottelen gebeurde destijds in een huurbrouwerij in Zandhoven, Belgie.

Ondertussen groeide het idee om het helemaal zelf te gaan doen. Maar dan moest er wel een geschikte locatie gevonden worden..... en die bleek te bestaan.

In het buitengebied van Chaam staat een vroeg 18e-eeuwse langgevel boerderij. Deze boerderij, prachtig gelegen tussen de natuurreservaten ‘Bleeke Heide’ en de ‘Strijbeekse Heide’ nabij de grens met België, bepaalt al generaties lang het aangezicht van het gehucht “Ghinder Door”.

Ad Kusters trok de stoute schoenen aan. Hij besloot om een deel van de voormalige koeienstal te huren en er een professionele brouwerij in te richten. Hij wordt nog altijd met raad en daad bijgestaan door zijn kompanen van het eerste uur. Hun jaren- lange vriendschap is de basis voor het succes van vandaag!

En dus is er sinds februari 2013 een Dorpsbrouwerij gevestigd aan de Ginderdoor. Eveneens bevindt zich in dit pand het boerderijcafé annex terras “Bij Toontje Schoen” dat door de bewoners van de boerderij, de familie Schoenmakers, wordt uitgebaat. Door een glazen wand heeft de bezoeker vanuit het café een prachtig zicht op de brouwerij. Uiteraard zijn alle Speciaalbieren van de Dorpsbrouwerij te proeven bij Toontje Schoen.

Lees meer

Sorteer op: