Menu
0
Hulp nodig? Bel: 071-5236054
Elke bestelling wordt zorgvuldig ingepakt!
Elke dag nieuwe toevoegingen!
Altijd meer dan 10.000 artikelen leverbaar!
In juni ontvangt u 10% korting op uw bestelling, gebruik de kortingscode WS2024 in de checkout!

Geborgde Werkwijze

De Nieuwe Alcoholwet - Inwerkingtreding per 1 juli 2021

Geborgde werkwijze bij alcoholverkoop op afstand

Het is voor Whiskysite.nl van groot belang dat alcohol op een verantwoorde manier wordt verkocht, ook online. Whiskysite.nl wil namelijk absoluut geen alcohol verkopen aan jongeren onder de achttien jaar.

Met dit document wordt inzicht gegeven in de manier waarop Whiskysite.nl  invulling geeft aan deze verantwoorde verkoop op afstand. Hiermee wordt voldaan aan de in artikel 20A lid 1 sub b van de Alcoholwet gestelde eis dat men moet beschikken over een werkwijze waarmee wordt gewaarborgd dat de alcoholhoudende drank slechts wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde of bij een distributiepunt en dat de leeftijd van de persoon aan wie de alcoholhoudende drank wordt verstrekt wordt vastgesteld en dat deze werkwijze ook wordt gehanteerd.

Dit document is altijd actueel. Dit betekent dat het document wordt geactualiseerd bij iedere wijziging van de situatie en jaarlijks wordt herzien. Het document bevat een omschrijving van:

 • het proces dat wordt gehanteerd om de leeftijdsgrens te bewaken en aan de geldende verplichtingen te voldoen;
 • de wijze waarop deze werkwijze bekend en inzichtelijk wordt gemaakt voor medewerkers;
 • de controle op de juiste naleving van het proces en de wijze waarop eventuele correcties worden doorgevoerd.
 1. Proces (conform artikel 5.2, lid 1 onder a en b van het Alcoholbesluit)

Om te komen tot een goede naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop op afstand van alcohol heeft Whiskysite.nl de volgende maatregelen genomen:

 • Leeftijdscontrole bij de bestelling van alcoholhoudende drank op afstand

Die controle vindt plaats aan de hand van een leeftijdsverificatiesysteem. Dat leeftijdsverificatiesysteem bestaat uit een leeftijdsvraag die bij iedere aankoop en vóór afronding van het aankoopproces gesteld en beantwoord moet worden.

Voor het beantwoorden van deze leeftijdsvraag zal van de koper dus worden vereist dat hij actief een handeling bij de aankoop verricht.

Op onze website staat het NIX18 logo duidelijk vermeld en vindt er voorafgaand aan het bezoek een leeftijdscontrole plaats middels een ‘age verfication plugin’. Dit dient de koper naar waarheid in te vullen. Mocht de koper niet 18 jaar of ouder zijn dan wordt er géén toegang tot de website verleend.

Daarnaast wordt de koper tijdens de bestelling alvast gemeld dat óók bij de aflevering van de alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger zal worden gecontroleerd door de bezorgdienst. Dit is verwerkt in het bestelformulier op de website. Zonder akkoord kan de bestelling niet worden afgerond.

Hierdoor zal de koper zich ervan bewust worden gemaakt dat hij een leeftijdsgebonden product aanschaft en dus meerderjarig moet zijn.

Met het verplichte leeftijdsverificatiesysteem beoogt Whiskysite.nl minderjarige kopers te ontmoedigen om alcoholhoudende drank online te bestellen.

 • De samenwerking met een gerenommeerde bezorgdienst

Whiskysite.nl werkt met een vaste bezorgdienst. Binnen Nederland is dat PostNL via MyParcel (van verzending tot en met de aflevering). De instructies die gelden voor bezorgers (protocol leeftijdscheck 18+) kunnen desgewenst worden opgevraagd bij desbetreffende ketenpartner.

De leeftijdscheck 18+ is bedoeld voor pakketzendingen waarvoor de ontvanger middels een legitimatiebewijs aan moet kunnen tonen 18 jaar of ouder te zijn. Deze verzendoptie staat binnen ons MyParcel account standaard aangevinkt. Bij deze verzendoptie zijn “Handtekening voor ontvangst” en “Alleen afleveren bij ontvanger” inbegrepen. Voor de Leeftijdscheck 18+ betaalt Whiskysite.nl een toeslag per pakket.

Indien de koper niet thuis is, wordt niet bij de buren afgeleverd maar bij een officieel afhaalpunt (zoals postkantoor of pakketpunt). Met de leeftijdscheck 18+ wordt burenbelevering dus automatisch uitgesloten. De ontvanger krijgt hiervoor een bericht van de bezorgdienst. Voor het ophalen van een pakket bij een afhaalpunt is altijd een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) nodig.

Wanneer een pakket niet kan worden uitgereikt omdat de ontvanger te jong blijkt na de leeftijdscheck 18+, moet het terug naar het depot (en retour afzender).

Een bezorger kan zijn route pas afsluiten wanneer dit pakket bij terugkomst is ingenomen op het depot. Wanneer blijkt dat het toch is uitgereikt, volgt - afhankelijk van de situatie - een sanctie.

PostNL monitort structureel de kritieke prestatie-indicatoren en stuurt bij waar nodig.

Hiernaast ontvangt elke chauffeur een opleiding voor hij/zij begint met pakketten bezorgen. Deze opleiding is verplicht en moet succesvol worden afgerond, en de leeftijdscheck 18+ is hier onderdeel van.

 • Het gebruik van het NIX18-logo op het verzendlabel, zodat voor de bezorgers extra duidelijk is dat er een leeftijdscontrole moet plaatsvinden. Zo wordt bij iedere aankoop op afstand, naast het aankoopmoment, ook voldaan aan de verplichting om bij de aflevering van de alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger te controleren.
 1. Informatievoorziening medewerkers (conform artikel 5.2, lid 1 onder c van het Alcoholbesluit)

De vennoten van Whiskysite.nl zorgen ervoor dat zij zichzelf op de hoogte houden van de meest recente ontwikkelingen omtrent de nieuwe Alcoholwet. Door het lidmaatschap van de Koninklijke SlijtersUnie hebben zij toegang tot het verenigingsblad Klare Taal en staan zij in nauw contact met het bestuur van deze belangenorganisatie voor zelfstandige slijters.

Werknemers van Whiskysite.nl zullen waar nodig trainingen worden aangeboden, zoals het volgen van de e-learning ‘Soms moet je nee verkopen’, inwerktrajecten met extra aandacht voor NIX18 of teambesprekingen waarin men wordt geïnformeerd over de consequenties van het niet naleven van de afspraken.

 1. Controle (conform artikel 5.2, lid 1 onder d van het Alcoholbesluit)

Minimaal één keer per jaar zal onderzoek worden gedaan naar de uitvoering van de geborgde werkwijze en de geldende verplichtingen. Het gaat hierbij zowel om de uitvoering door eigen personeel als externe partijen, zoals de bezorgdiensten, waarmee Whiskysite.nl samengewerkt.

Op welke wijze waarop Whiskysite.nl controleert of werknemers of externe partijen zich houden aan de gemaakte afspraken valt te denken aan:

 • De inzet van zelfcontroles door bestellingen steekproefsgewijs na te lopen en te onderzoeken of de bezorging door de bezorgdiensten correct zijn uitgevoerd.
 • Corrigerende maatregelen die worden genomen indien werknemers of externe partijen zich niet houden aan de afspraken.

Laatste wijzigingen op 28-06-2021

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer
Je moet minimaal 18 jaar of ouder zijn om Whiskysite.nl te kunnen bezoeken

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00