Logosmall

Isle of Jura

Het eiland Jura is één van Schotlands mooiste, maar wellicht het minst bekende eiland. Het eiland is in grootte het vierde eiland van de Hebriden voor de westkust van Schotland. Jura betekent in het Oud-Noors 'Eiland van het Edelhert'. Naast een hotel, enkele boerderijen en landgoederen is de gelijknamige distilleerderij de enige industrie. Op het eiland wonen niet meer dan 200 mensen. De grootste groep bewoners zijn echter edelherten, waarvan er zo'n 5.000 op het eiland leven.

De distilleerderij is gelegen in het dorpje Craighouse aan de zuidkust van het eiland. Toegang tot het eiland heeft men door met de ferryboot vanaf het eiland Islay de zee-engte over te steken. Een eenbaansweg leidt dan naar het dorp. Palmbomen in Schotland? Bezoekers die voor de eerste keer het eiland aandoen zullen met verbazing ontdekken dat er op het eiland palmbomen staan. Dit komt omdat er op het eiland sprake is van een uniek microklimaat. Ook heeft vanuit het zuiden de golfstroom van de Atlantische oceaan zijn invloed.

Jura single malt whisky bereikt zijn volle ontwikkeling na een zorgvuldig bepaalde rijpingsperiode in eikenhouten fusten. Het milde klimaat, het zachte water uit de diverse bronnen en het omringende zeewater bepalen het karakter van deze malt. Jura kenmerkt zich door de bleekgouden kleur van gerst, is lichtvoetig met de zachtheid van een ware West-Highland malt en heeft een zacht zilte smaak met een lichte toon van turf. 

Lees meer

Sorteer op: